Mikä aiheuttaa kuivaa ihoa

Lue lisää kuivasta ihosta ja sen syntysyistä. Vastaamme kysymykseen siitä, mikä usein aiheuttaa kuivaa ihoa ja miten kuivaa ihoa voi hoitaa

Miten tunnistat kuivan ihon?

Iho kutisee, tuntuu kiristävältä ja voi jopa hilseillä: Jos sinulla on joskus ollut kuiva iho, tiedät kuinka epämukavalta kosteuden puutteesta kärsivä iho tuntuu. Iho on ihmisen suurin elin, joten sen hyvinvointi vaikuttaa koko vartaloon. Lue lisää kuivan ihon aiheuttajista ja miten voit hoitaa kuivaa ihoa.

Kuiva iho on helppo tunnistaa. Iho näyttää usein väsähtäneeltä ja luontaisen heleytensä menettäneeltä. Iholle voi muodostua kuivuusjuonteita. Kuiva iho tuntuu yleensä karhealta, ja se voi myös hilseillä. Iho voi tuntua kiristävältä ja kutiavalta.

Syitä kuivaan ihoon

Kuivaa ihoa voivat aiheuttaa monet tekijät. Nämä voivat olla kehon sisäisiä tai ulkopuolisia.

Kuiva iho: ulkoiset tekijät

  • UV-säteily: Auringonvalo on ihoa rasittava tekijä, joka voi kuivattaa ihoa.
  • Vesi: Niin hassulta kuin se kuulostaakin, liika vesi ulkoisesti kuivattaa ihoa ja poistaa rasvaa ja kosteutta. Se on tavallisimpia syitä kuivaan ihoon.
  • Äärimmäiset lämpötilat: Sekä helle että pakkanen voivat rasittaa ihoa. Lämpimällä säällä hikoilu lisääntyy ja iho menettää nestettä. Kylmä ilma puolestaan saa talirauhaset ja verisuonet supistumaan, jolloin veren ja ravintoaineiden kulkeutuminen ihoon vähenee. Myös alhainen ilmankosteus esimerkiksi kuivassa ilmastoidussa sisäilmassa voi haihduttaa kosteutta ihosta.
  • Ihonhoitorutiini: Myös kuiva ja herkkä kaipaa säännöllistä puhdistusta. On kuitenkin tärkeää räätälöidä ihonhoitorutiini niin, että sen sisältämät ihonhoitotuotteet sopivat ihon tarpeisiin ja ihotyypille.
  • Epäterveelliset elintavat: Terve iho tarvitsee nestettä ja ravintoaineita. Iho kärsii, jos ruokavalio on yksipuolinen ja vitamiineja saadaan liian vähän. Myös alkoholinkulutus ja tupakointi voivat vaikuttaa ihoon.

Kuiva iho: sisäiset tekijät

  • Luonnollinen ikääntyminen: Ikääntymisen aiheuttama ihon kuivuminen koskettaa kaikkia meitä ennemmin tai myöhemmin. Ajan myötä ihon kyky säilyttää kosteutta heikkenee. Iho kuivuu ja siinä alkaa näkyä ikääntymisen merkkejä.
  • Hormonimuutokset: Myös muutokset hormonitoiminnassa voivat aiheuttaa kuivaa ihoa. Murrosiässä hormonimuutokset aiheuttavat tavallisesti ihon rasvoittumista ja epäpuhtauksia, mutta myöhemmässä elämänvaiheessa vaikutus on yleensä päinvastainen. Raskauden ja vaihdevuosien aikana on tavallista, että iho kuivuu.
  • Psykologiset tekijät: Henkinen pahoinvointi näkyy usein ihon ulkonäössä. Stressi ja masennus voivat tehdä ihosta samean ja kuivan.

Kuivan ihon hoitaminen

Alttius kuivalle iholle voi olla perinnöllinen, mutta sen epämiellyttäviä vaikutuksia ei tarvitse sietää. Kuiva iho on mahdollista saada pysyvästi kuriin, kun on tietoinen kuivuutta pahentavista tekijöistä, kuten huonosta ravitsemuksesta, tupakoinnista, stressistä ja liiallisesta auringonotosta. Elintapojen muuttaminen ja oikeanlainen säännöllinen ihonhoito tuovat helpotusta ongelmaan. CeraVe-ihonhoitosarja pohjautuu keramideihin, jotka ovat tärkeitä ihon suojamuurin toiminnalle. Ilman keramideja ihon suojamuuri voi heiketä ja iho voi kuivua. CeraVe-tuotteet sisältävät kolmea tärkeää keramidia, jotka auttavat vahvistamaan ihon suojamuuria.