SPF
Banner Image

Tohtori Lykke Barck ja tohtori Marta Laskowski ovat molemmat lääkäreitä yhdessä Ruotsin suurimmista iho- ja sukupuolitautien osastoista. He ovat myös Hudläkerpodden-podcastin luojia, jossa he jakavat uusimpia tutkimustuloksia ihomaailmasta ja pyrkivät vastaamaan kaikkiin ihoon liittyviin kysymyksiin.

Tässä artikkelissa he auttavat meitä ymmärtämään paremmin, miten ihon suojamuuria voidaan parhaiten vahvistaa.

Mutta miksi on tärkeää huolehtia ihostasi ja pitää siitä hyvää huolta?

Ihon monet ominaisuudet

Marta kertoo ihon monista ominaisuuksista ja toiminnoista:

"Iho on monimutkainen elin, joka suojaa meitä ulkomaailmalta. Iho suojaa kehoa kaikelta mikro-organismeista ja UV-säteilystä kemiallisiin aineisiin. Se myös auttaa kehoa ylläpitämään nestetasapainoa, säätelemään kehon lämpötilaa ja edistämään D-vitamiinin tuotantoa.

Ihossa on myös hermosäikeitä ja aistinsoluja, jotka lähettävät signaaleja aivoihin. Kun aivot sitten vastaanottavat tiedot, voimme tuntea kosketuksen, paineen, lämmön ja kylmyyden."

Iholla on monia eri tehtäviä, ja erityisen tärkeä suojaava tehtävä on ihon suojamuurilla, josta meidän on pidettävä hyvää huolta.

Ihon kolme kerrosta ja niiden tehtävät

Iho koostuu kolmesta kerroksesta, joista uloin kerros, epidermis, toimii ensisijaisena esteenä. Epidermis sisältää myös pigmenttejä, jotka suojaavat ihoa auringolta. Epidermistä voi ajatella tiiliseinänä: ihosolut ovat tiiliä ja keramidit, kolesteroli ja rasvahapot ovat laastia, joka pitää kaiken paikallaan.

Keskimmäinen kerros, dermis, on sidekudoskerros, joka tekee ihosta vahvan ja joustavan. Tässä kerroksessa tapahtuu ihon vanheneminen. Iän myötä tämän kerroksen kollageeni hajoaa, minkä vuoksi ajan myötä syntyy ryppyjä ja ihon kiinteys heikkenee.

Lopuksi on ihonalainen kudos, joka toimii eristeenä, iskunvaimentimena ja energiavarastona. Ihonalaisessa kerroksessa sijaitsevat myös ihon rasvasolut.

Mikä ihon suojamuuri on?

Ihon suojamuuri on ihon uloin kerros, joka toimii esteenä ulkoisilta vaikutuksilta, kuten UV-säteiltä, bakteereilta ja muilta mikro-organismeilta.

Luonnollinen suojamekanismi sisältää lipidejä, kuten keramideja, kolesterolia ja rasvahappoja, jotka auttavat säilyttämään kosteutta ja suojaavat ihoa kuivumiselta ja ärsytykseltä.

Ihon suojaproteiinit auttavat vahvistamaan ihon rakennetta ja tekevät siitä vastustuskykyisemmän haitallisia aineita ja ulkoisia vaikutuksia vastaan. Ihon suojamuurin tehtävänä on siis yksinkertaisesti pitää hyvät aineet sisällä - ja huonot aineet ulkona.

Miksi ihon suojamuurista tulisi pitää hyvää huolta?

Ihon suojamuuri on välttämätön ihon kosteustasapainon, kimmoisuuden ja yleisen terveyden ylläpitämiseksi.

Jos suojakerros ei ole ehjä, iho ei pysty suojaamaan kehoa ärsytykseltä, tulehduksilta ja infektioilta. Siksi heikentynyt ihon suojamuuri voi usein näkyä iho-ongelmina, kuten punoituksena, kutinana ja lisääntyneenä herkkyytenä, ja se on paljon vähemmän vastustuskykyinen ulkoisille vaikutuksille.

Lykke kuvailee, miten heikentynyt ihon suojamuuri voi vaikuttaa ihoon:

"Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että esimerkiksi atooppisen ekseeman puhkeamiset vähenevät, jos käytämme pehmentävää voidetta, joka auttaa ylläpitämään ihon normaalia toimintaa. Epäterve suojamuuri näkyy kuivana, kireänä, herkkänä ja/tai sameana ihona."

Miten vahvistat ihosi suojamuuria

Jos ihosi suojamuuri on heikentynyt, apua on onneksi saatavilla. Oikealla ihonhoidolla ja hyvillä tavoilla voit vahvistaa ihosi suojamuuria.

Ennen kaikkea on tärkeää välttää ihoa kuormittavia tapoja. Vältä mahdollisimman paljon kuivia ja kovia tuotteita, erittäin kuuman veden käyttämistä kasvojen puhdistuksessa sekä epäpuhtauksien nyppimistä tai puristelua.

Ihonhoidossa on tärkeää käyttää pehmentävää voidetta, joka auttaa sitomaan kosteutta ihoon. Lykke neuvoo myös, millaisia ainesosia ihonhoidossa kannattaa etsiä:

"Älä liioittele ihonhoitoa. Yksinkertaisuus on parasta, mutta jos olet altis kuivalle iholle, voit auttaa ihoasi valitsemalla voiteen, joka sisältää sekä lipidejä (rasvahappoja), kuten keramideja, että kosteuttavaa ainesosaa, kuten karbamidia, hyaluronihappoa, glyserolia tai propyleeniglykolia.

Keramidit muodostavat jopa 50 prosenttia ihon suojasta. Monet ihosairaudet, kuten psoriaasi ja atooppinen ihottuma, liittyvät keramidien menetykseen. Ilman keramideja ihon normaali toiminta heikkenee ja ihosta voi tulla kuiva."

Löydä keramideja sisältävät ihonhoitotuotteet CeraVelta

CeraVen kaikki ihonhoitotuotteet sisältävät ainutlaatuisen sekoituksen kolmea keskeistä keramidia, jotka ovat identtisiä ihossa luonnostaan esiintyvien keramidien kanssa.

Ne auttavat palauttamaan ihon luonnollisen suojakerroksen, sitovat kosteutta ja suojaavat ihoa haitallisilta tekijöiltä.

Voitkin siis luoda ihonhoitorutiinin, joka sisältää sekä puhdistuksen, vartalonhoidon että kosteusvoiteet, jotka auttavat vahvistamaan ihon suojamuuria ja varmistamaan, että ihosi kosteustaso on optimaalinen.

Message
Download Chrome